UIT DE ONNOZELE DUIM GEZOGEN

UIT DE ONNOZELE DUIM GEZOGEN

Bryan Bakker

|

16 mei 2025

Alcohol vormt de ruggengraat van wijn. Het geeft body, balans en die volle, gelaagde smaak. Maar wat blijft er over als je dat eruit trekt?

UIT DE ONNOZELE DUIM GEZOGEN

Een concert zonder muziek, een Ferrari zonder motor, of een bordspel zonder dobbelstenen. Ze bestaat, maar hebben ze bestaansrecht? Het zijn van die existentiële vragen waar je, als je je best doet, nachten van wakker kunt liggen. Net zoals bij alcoholvrije wijn. Is het een geniaal alternatief? Of kun je het beter rechtstreeks in de sloot mieteren?  

Als iemand die nog nooit een druppel alcohol heeft aangeraakt, vraag ik me dit misschien nog wel méér af dan de gemiddelde drinker. Toch moet ik toegeven: het concept prikkelt me. Want waarom zou je in hemelsnaam wijn willen drinken zónder het ingrediënt dat het, nou ja… wijn maakt? 

Alcohol vormt de ruggengraat van wijn. Het geeft body, balans en die volle, gelaagde smaak. Maar wat blijft er over als je dat eruit trekt? Kunnen zuren en tannines de boel nog staande houden? Al die dronken droppies hebben überhaupt geen ruggengraat. Gaan we die dan óók nog voor ze uit de wijn halen?  

Toch groeit de markt voor alcoholvrije wijn gestaag. Ze staan inmiddels pontificaal in de schappen, alsof ze serieuze spelers zijn. Netjes naast hun alcoholhoudende tegenhangers, alsof niemand het verschil merkt. En eerlijk? Ik snap het ergens wel. Mensen willen wél het ritueel van een glas wijn, maar zónder de kater, de wazige herinneringen of het gevoel dat je de volgende ochtend door een vrachtwagen bent overreden. Op papier klinkt het als een briljante oplossing. 

Is alcoholvrije wijn niet gewoon de vegetarische vleesvervanger van de wijnwereld? Net zoals soja-burgers steeds beter worden en bijna niet van echt te onderscheiden zijn, beloven wijnmakers dat alcoholvrije wijn 'bijna hetzelfde' smaakt als het origineel. Als jarenlange vegetariër zie ik vlees en vega-opties als twee totaal verschillende producten, dus waarom zouden we alcoholvrije wijn niet gewoon zien als een healthy optie, in plaats van het tegen wijn aan te hangen? 

Natuurlijk lijkt het een mooie uitkomst voor wie geen alcohol drinkt, maar dan moet het wel te pruimen zijn. Misschien moet ik het een kans geven, een nieuwsgierige eerste slok. Wie weet sta ik straks in een hippe wijnbar, nippend aan een glas Merlot 0.0 %. 

Voor nu blijft alcoholvrije wijn voor mij een optische illusie. Het ziet eruit als wijn, het ruikt misschien naar wijn, maar mist de wijn. En tja, een grote spoiler op je auto heeft weinig zin als er geen motor in zit. 

Nieuwsgierig naar meer?

Bestel jouw exemplaar van Troebel! 160 pagina’s vol rauwe verhalen, eigenzinnige interviews en wijn zoals je ’m écht wil beleven.

CONTACT: MAIL@TROEBELMAGAZINE.NL


VOLG ONZE SOCIALE MEDIA


VOLG ONZE SOCIALE MEDIA CONTACT:
MAIL@TROEBELMAGAZINE.NL


VOLG ONZE SOCIALE MEDIA