Nouria Moughouz
|
23 mei 2025
Wijn zonder alcohol? Ooit een absurde gedachte, nu een opkomende revolutie.

DE REBEL DIE WIJN ZONDER ALCOHOL MAAKTE
Wijn zonder alcohol? Ooit een absurde gedachte, nu een opkomende revolutie. En weet je wie daar in 1908 al de eerste stap zette? De Duitse wijnmaker Carl Jung, nee niet die psychologie guy. Hij kwam met de uitvinding om op een slimme manier alcohol uit de wijn te halen. Een echte gamechanger! Zijn uitvinding sloeg de gevestigde wijnwereld op z’n kop en legde de basis voor Carl Jung Weine, de allereerste echte producent van alcoholvrije wijn, en tegenwoordig is alcoholvrije wijn niet meer weg te denken.
Een nieuwe doorbraak
Carl Jung kwam uit een familie van traditionele wijnmakers in Rüdesheim am Rhein, een plek waar ze vooral vakmanschap en kwaliteit vooropstellen. Maar Jung? Die had geen zin in de oude regels. Hij ontwikkelde een vacuümdestillatie, een techniek waarbij je de alcohol uit de wijn zuigt bij een laag temperatuur. Dit wordt gedaan zonder dat de wijn z’n karakter verliest. Terwijl anderen hun neus ophaalden, zag Jung een nieuwe toekomst. En weet je wat? Hij had absoluut gelijk.
Van underdog naar trendsetter
Lang werd alcoholvrije wijn weggezet als een laffe keuze voor gezondheidsfreaks en gelovigen. Maar tijden veranderen en de verkoop explodeert. Steeds meer mensen willen bewuste keuzes maken, zonder dat ze smaak of beleving moeten inleveren. De soberheidstrend groeit alleen maar en de industrie speelt daar slim op in. Tegenwoordig is een fles alcoholvrije wijn niet meer een suf alternatief, maar een serieuze speler aan de bar.
Een sprong in het diepe maken?
Waarom nog die kater riskeren als je ook zorgeloos kunt genieten? Alcoholvrije wijn wordt gedronken door mensen die weten wat ze willen: de smaak, de ervaring, maar zonder al die rotzooi achteraf. Sporters, zwangere vrouwen, zakenvrouwen en-mannen, iedereen grijpt ernaar. En dankzij de nieuwste technieken zoals ‘omgekeerde osmose’ en ‘spinning cone’ wordt de wijn steeds verfijnder, smaakvoller en simpelweg beter. En wat is omgekeerde osmose dan? Dit is een proces waarbij water wordt gezuiverd door druk uit te oefenen op een membraan.
Vrijheid in een glas
Dankzij Carl Jung kunnen we nu wijn drinken zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over de gevolgen. Het is geen compromis meer, maar een statement. Dus, je kunt gewoon een bubbeltje drinken en BOB blijven. Cheers op de revolutie! Want eerlijk is eerlijk: vrijheid in een glas, dat is pas écht rebels.